Območna organizacija SD Maribor

Bojan Horvat, predsednik OO SD MARIBORObmočna organizacija SD Maribor, katere predsednik je Bojan Horvat je sestavljena iz šestih občinskih organizacij in sicer:

  • Maribor
  • Rače-Fram
  • Hoče-Slivnica
  • Starše
  • Miklavž na Dravskem polju
  • Duplek

Vodstvo Območne organizacije SD Maribor:

Predsednik: Bojan Horvat

Tajnica: Lidija Pecko Škof

Članice predsedstva: Mladenka Bogatinovski, Maja Dobnik, Mateja Dover Emeršič, Lidija Dumanič, Danica Gerbec, Alenka Iskra, Majda Ivnik, Ivana Krašnja

Člani predsedstva: Aleš Čertalič, Tone Gačnik, Janez Horvat, Drago Koletnik, Branko Medik, Bojan Mlaj, Jan Perša, Boris Potrč, Dušan Purger, Žiga Štajnbaher, Franci Štelcer, Bojan Vihar, Matjaž Zavec, Matej Žmavc

Predsednik nadzornega odbora: Vasilij Lavrič

Članici nadzornega odbora: Ksenija Petrič, Stanka Vobič

Člana nadzornega odbora: Boštjan Čertalič, Mirko Klačinski

Strokovna sodelavka: Lidija Pecko Škof

Območna organizacija SD Maribor

Socialni demokrati so pod imenom Združena lista socialnih demokratov nastali po uspešnem nastopu volilne koalicije levosredinskih strank "Združena lista" na parlamentarnih volitvah konec leta 1992. 29.maja 1993 leta so stranke te volilne koalicije - SDP Slovenije (Socialdemokratska prenova Slovenije), Delavske stranke, SDU (Socialdemokratska unija) in dve močni skupini iz Socialistične stranke ter DESUS-a (Demokratična stranka upokojencev) - na združitvenem kongresu ustanovile novo levo socialdemokratsko stranko v Sloveniji - Združeno listo socialnih demokratov. Njen predsednik je postal mag. Janez Kocijančič.

Na prvih večstrankarskih volitvah v Sloveniji, aprila 1990 je od ustanoviteljic ZLSD nastopila SDP (Stranka demokratične prenove oz. pozneje preimenovana v Socialdemokratsko prenovo). Dosegla je najvišji rezultat med posameznimi političnimi strankami (17,28%) in prešla v opozicijo.

Na nacionalnih volitvah decembra 1992 je  volilna koalicija "Združena lista" z doseženimi 13,58 % vstopila v veliko koalicijo LDS - ZLSD - SKD. S svojimi ministricami in ministri je pokrivala v vladi štiri področja:

gospodarstvo, delo, družino in socialne zadeve, znanost in kulturo.

Januarju 1996 je iz vlade izstopila zaradi nestrinjanja z vladnim odnosom do upokojencev in ukrepi na področju socialne politike.
Vse do oblikovanja nove vlade po parlamentarnih volitvah 2000 je ZLSD delovala v opoziciji. Marca 1997 je bilo na 3. kongresu stranke v Ljubljani izvoljeno novo vodstvo. Predsednik stranke je postal Borut Pahor, ki je bil junija 2001 ponovno izvoljen na 4. kongresu v Kopru.

Po volitvah 2000 je 15. novembra skupaj z Liberalno demokracijo Slovenije, SLS+SKD Slovensko ljudsko stranko in Demokratično stranko upokojencev Slovenije podpisala "Koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi Republike Slovenije". ZLSD je bila v vladni koaliciji druga najmočnejša stranka in pokrivala tri področja:

delo, družino in socialne zadeve, kulturo in notranje zadeve.

Po nastopu na državnozborskih volitvah leta 2004 je ZLSD ohranila pozicijo tretje najmočnejše stranke in ponovno prešla v opozicijo. Na 5. kongresu, ki je potekal 2. aprila 2005 v Ljubljani, se je stranka preimenovala v Socialne demokrate (SD).

Na državnozborskih volitvah leta 2008, so Socialni demokrati zmagali s 30,45 % ter skupaj s strankami Zares, LDS in DeSUS oblikovali vladnio koalicijo.

Sprejem socialdemokratskega programa

Združena lista socialnih demokratov je na svojem 2. kongresu, 25. in 26. novembra 1995 v Slovenj Gradcu sprejela moderen evropski socialdemokratski program stranke z naslovom "Socialdemokratski program za Slovenijo". ZLSD zdaj SD, se je z njegovim sprejemom in poznejšim uresničevanjem dokončno oblikovala kot edina leva socialdemokratska parlamentarna stranka na Slovenskem, ki svoje delo gradi na temeljnih vrednotah sodobne evropske levice - enakosti, socialni pravičnosti in solidarnosti.

Po dobrem desetletju se je v SD prebudila potreba po novem programu, ki bo po doseženih ciljih prvih petnajstih let samostojne države socialno demokracijo uveljavil  kot vodilno politično silo, ki bo Slovenijo popeljala med najrazvitejše družbe sveta. Na 6. kongresu stranke v juliju leta 2006 je bil tako sprejet nov program SD: Slovenija v vrhu sveta (254.6 KB).

Članstvo v mednarodnih organizacijah

Na podlagi sprejetega socialdemokratskega programa ter delovanja stranke stranke v slovenskem političnem prostoru je Socialistična Internacionala, največja mednarodna politična organizacija socialističnih, socialdemokratskih in laburistični strank vsega sveta, septembra 1996 na svojem 20. kongresu v New Yorku sprejela Združeno listo socialnih demokratov v svoje polnopravno članstvo. SD je edina politična stranka iz Slovenije, ki je članica te organizacije.

Prav tako je SD aktivna v Stranki evropskih socialdemokratov (Party of European Socialist -PES), trenutno drugi najmočnejši politični opciji današnje Evrope. SD je 16. maja 2003 s sklepom predsedstva PES postala edina slovenska stranka, ki je polnopravna članica te evropske stranke. Sicer pa je bila takratna ZLSD dejavna pri delu stranke vse od leta 1996, sprva kot opazovalka, od 1999 dalje pa s sklepom kongresa v Milanu kot pridružena članica.  PES danes združuje 33  strank iz 27 držav članic Evropske unije  in Norveške, poleg tega pa še 7 pridruženih članic in 6 opazovalk. Z vstopom Slovenije v EU so aktivnosti SD v evropskem političnem prostoru preko evropskih socialnih demokratov in poslanca v evropskem parlamentu dobile pomembno mednarodno razsežnost.

 

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..