Predstava ob dnevu žena

slika1Socialni demokrati Maribor smo tudi letos ob dnevu žena organizirali predstavo v Kulturnem domu Pekre. Dokrat je polno dvorano članic in članov ter simaptizerjev nasmejala predstava "Jezični dohtar".

1909 leta, pred 106 leti, so se v Združenih državah zbrale delovne ženske in se borile za večjo enakopravnost. Takrat se enakopravnost ni merila v nekaj 10 odstotkih, ampak so ženske enostavno bile brez volilne pravice, brez možnosti do dobre izobrazbe, brez možnosti do kariere in v neenakopravnem položaju napram moškim sodelavcem.

slika2Od tistih dni pa do danes se je marsikaj spremenilo, na bolje.

Mnogo omenjenih borb še traja. Danes, čeprav zapisano na papirju, naj ne bi bilo razlik. Pa vendar so. Ženske v povprečju prejemajo nižjo plačilo za enako opravljeno delo, so v nizkih odstotkih prisotne v vodstvenih strukturah podjetij in v družbenem življenju. Še huje kot to, so še vedno prisotni nazori moškega mačizma, da mora ženska pustiti svojo ženskost za to, da lahko sodeluje v samem vrhu. To nikakor ne drži. Danes, tako kot mnogokrat poprej, so ženske tiste, katere skrbijo za stabilnost, napredek, red in srčnost.

Za Socialne demokrate je ta praznik izrednega pomena. Zaznamuje tisto jedro, ki je definiralo levo pot, enakost in pravice.

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..