Korespodenča seja: Mariborska knjižnica

Prostorska problematika vezana na Mariborsko knjižnico je tema, ki buri emocije in duhove v mestu Maribor že desetletja. Socialni demokrati smo se vedno zavzemali za najboljšo rešitev, brez sprememb pri obstoječi prostorski umestitvi, to je na Rotovškem trgu. To stališče še naprej zavzemamo edino rešitev, kjer bo zagotovljen času in tehnologiji primeren prostor Mariborski knjižnici na obstoječi lokaciji v starem mestnem jedru.

Nova rešitev, katera postavlja Mariborsko knjižnico v prostore bivše Probanke, je iz našega vidika problematična tako zaradi nenadne spremembe lokacije kot tudi hitenja odločanja o le tej, brez ustreznega nadzora trajnosti financiranja novih prostorov, ki bodo v najemu ter nejasne finančne konstrukcije, ki bo prikazovala bremenitev javnih financ skozi kratki in srednji časovni rok. Preselitev Mariborska knjižnice v prostore Probanke pa pomeni tudi skrajno neracionalno gospodarjenje s prostori MOM, saj bodo prostori v katerih je danes Mariborska knjižnica z leti neizkoriščeno in degradirano področje sredi mesta in finančnimi sredstvi za katera bo mesto prikrajšano. Projekt Rotovž je namreč, kot degradiran predel starega mestnega jedra, izpolnjeval pogoje za sofinanciranje iz sredstev EU. Projekt Mariborska knjižnica pa je v Nacionalnem programu za kulturo in kot tak upravičen do sofinanciranja iz sredstev države.

Skozi leta dela okoli tega projekta se Socialnim demokratom vendarle zdi skrajno neprimerno o takšni zadevi razpravljati na korespondenčni seji. Kultura v Mariboru, mestu, ki je bilo kulturna prestolnica Evrope, si po našem mnenju zasluži vsaj obravnavo na redni ali izredni seji. Zato korespondenčno sejo o tem projektu nikakor ne podpiramo in se je tudi ne bomo udeležili.


knjiznica rotovz

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..